Expertpanel over Scholenbouwopgave

De vervangingsopgave van scholen staat al geruime tijd op de agenda. Toch lijken grootschalige programma’s om scholen te verduurzamen en ze toekomstbestendig te maken (nog) niet van de grond te komen. Wat is nodig om de scholenbouwopgave vlot te trekken? Hoe komt er versnelling in de verduurzaming en het toekomstbestendig maken van scholen? 

Voor het blad Stedebouw & Architectuur vroeg Marco van Zandwijk (Ruimte-OK) aan De Bouwagenda, Bouwend Nederland, De Nederlandse Investeringsinstelling en ABN AMRO om hun visie over de vervangingsopgave van scholen. De rode draad: Er is niet alleen meer geld nodig dat slimmer moet worden ingezet, maar vooral meer synergie tussen het bouw- en onderwijsbelang. Bovendien vraagt de bouwopgave om grootschaligheid en een duidelijke regie.

Als wij onze kinderen in een beter binnenklimaat willen laten leren en opgroeien, dan vraagt dit actie van ons allemaal”. Eric Zwaart, ABN AMRO

 

De experts komen met verschillende initiatieven om tot een meer programmatische aanpak van de scholenbouwopgave te komen, zoals:

  • teamwork-2188038_960_720.jpgHet slimmer inzetten van bestaande middelen door middel van bundeling en een total-cost-of-ownership.
  • Betere samenwerking tussen gemeenten en schoolbesturen; in plaats van versnipperde en kleinschalige opdrachten juist op grotere schaal opdrachten in de markt zetten
  • Een andere invulling van het opdrachtgeverschap waarbij bundeling van kennis, opdrachtgeverschap en middelen van gemeenten en schoolbesturen centraal staan.
  • Eenvoudige oplossingen vanuit de markt; ingewikkelde oplossingen beperken de vraag.
  • Een nationaal regisseur toekomstbestendige onderwijshuisvesting
  • Verhoging van de VNG normbedragen om te komen tot het gewenste kwaliteits- en duurzaamheidsniveau.
     

Bekijk hier het volledige artikel

Klik hier om de volledige Scholenbouweditie van het vakblad Stedebouw & Architectuur te downloaden of aan te vragen. 

05/12/2017 / Ruimte-OK
Gerelateerd