Geslaagde inspiratietour in Rotterdam

Dinsdag 22 september organiseerde Ruimte-OK in samenwerking met Saint-Gobain Ecophon een inspiratietour langs 5 onderwijsgebouwen in Rotterdam. We bezochten diverse gebouwen, zowel basisscholen als middelbare scholen; van nieuwbouw tot complete renovatie in 8 weken.

Melanchthon Bergschenhoek
Afbeelding Melanchton Bergschenhoek.jpgWe startten de dag op Melanchthon Bergschenhoek. Directeur Gesinus Hospes en architect Steven Schulze van Broekbakema hebben alle ins en outs verteld over het project. Deze school kan continu veranderen om in zeer uiteenlopende samenstellingen onderwijs te bieden. Door flexibel en multifunctioneel gebruik kan bijna iedere m2 van het gebouw worden ingezet voor het geven van onderwijs.

Wolfert Lyceum
De tweede school, het Wolfert Lyceum, ligt direct naast het Melanchthon. De afstand tussen deze scholen is minimaal maar de verschillen zijn enorm. Directeur Peter Wind deelde hoe hij is omgegaan met het wegvallen van het architectenbureau en hij gaf nuttige tips aan de deelnemers die nog aan een soortgelijk project gaan beginnen.

Rudolf Steiner College
Rond het middaguur bezochten we het Rudolf Steiner College. Deze locatie is pas sinds 28 augustus jl. in gebruik. De vleugels van de Ambachtsschool zijn in de oude glorie hersteld en verbonden door een nieuw hart van de school. Frido van Nieuwamerongen en twee collega’s van Arconiko Architecten vertelden alles over dit renovatieproject waarbij de gemeente Rotterdam als bouwheer heeft opgetreden.

OBS de Wilgenstam
Directeur Peter Bergen en adjunct-directeur Jan Esser geven een kijkje in de renovatie van OBS de Wilgenstam die in 2011 is uitgevoerd. In slechts acht weken tijd is het gebouw volledig gerenoveerd van ‘oud en versleten’ naar een duurzame school. De school is van energielabel G naar A++ gegaan en ook het binnenklimaat is verbeterd. Nog steeds staat deze basisschool in de top 5 meest duurzame basisscholen van Nederland.

St. Michaëlschool
Het laatste bezoek van de dag brengt ons naar de St. Michaëlschool. Architect Bart van Kampen van de Zwarte Hond vertelt over de uitdaging om een duurzaam schoolgebouw te ontwerpen dat niet massaal aanvoelt, maar juist een huiselijke en overzichtelijke sfeer heeft. Een grote bijdrage aan deze sfeer wordt geleverd door de drie afzonderlijke domeinen voor de onder-, midden en bovenbouw. Het moderne gebouw heeft niet voor niets de Rotterdamse Architectuurprijs gewonnen.

… en wat hoorden we nog meer?
Gedurende de dag heeft Fred Barendse van gemeente Rotterdam de deelnemers geïnformeerd over de huidige aanpak en investeringsagenda van onderwijshuisvesting in Rotterdam. Guus Klamerek van Ecophon liet ons ervaren wat het effect van goede (en slechte) akoestiek op leren inhoudt en Marco van Zandwijk nam de bezoekers mee in de ontwikkelingen rondom Waarborgfonds & Kenniscentrum Ruimte-OK en de Green Deal Scholen.

Inspiratietiour Rotterdam.JPG

24/09/2015 /
Gerelateerd