Subsidieregelingen ISDE en SDE+

Ruimte-OK | 2020

Om ondernemers in zowel de profit als non-profit sector te ondersteunen bij het opwekken van duurzame energie, stelt het Ministerie van Economische Zaken subsidies beschikbaar. Schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en gemeenten kunnen gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Wat zijn de verschillen en wanneer komt uw organisatie in aanmerking voor een tegemoetkoming? Dat leest u hieronder. 

ISDE
Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunnen ondernemers een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van kleinschalige installaties voor de productie van duurzame energie. Dit zijn installaties zoals zonneboilers, biomassaketels, warmtepompen en palletkachels met een klein vermogen. De ISDE is een investeringssubsidie met een eenmalige uitkering. Per installatiesoort is door de RVO een apparatenlijst opgesteld, waarin u de hoogte van het subsidiebedrag kunt terugvinden. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het merk, type en vermogen van de installatie. 
Let op: u komt in aanmerking mits u een KVK-nummer heeft en eigenaar bent van de investering.  Klik hier voor meer informatie: 

SDE++
Gaat u hernieuwbare energie produceren of CO2-reducerende technieken toepassen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-)profitinstellingen in sectoren als de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving. De SDE++ is een verbreding van de voormalige Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze nieuwe regeling stimuleert naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft. Momenteel wordt de SDE++ uitgewerkt. Deze webpagina’s worden in fases geactualiseerd. Klik hier voor meer informatie 

Bekostiging
Energie opwekken
Energie besparen

Ons team staat klaar voor jouw vragen

Heb je een vraag naar aanleiding van een van onze kennisitems of programma's of heb je niet gevonden wat je zocht? Neem dan gerust contact met ons op. 

Contact opnemen