Afbeelding bij artikel
vrijdag 07 april 2023
Body tekst

Gezocht - Basisscholen die ventilatieaanpassingen doorvoeren in zomer 2023

Voor het onderzoeksproject Clean Air For Everyone (CLAIRE) uitgevoerd door een consortium onder leiding van de Universiteit Utrecht worden basisscholen gezocht die in 2023 aanpassingen doorvoeren aan het ventilatiesysteem. Het doel van het onderzoek is om te bepalen of ventilatie en-of luchtreiniging een effectieve maatregel kan zijn bij een nieuwe pandemie, of als bijvoorbeeld COVID-19 weer acuut problematisch wordt.

Voor dit onderzoek worden door TNO basisscholen gezocht waar aanpassingen van het ventilatiesysteem in 2023 gepland staan. Op die locaties worden er vóór en na de aanpassingen (kosteloos) prestatiemetingen uitgevoerd. Op die manier wordt het effect van de aanpassingen in kaart gebracht. Aanpassingen kunnen zijn:

  • Het opnieuw inregelen
  • Vervangen of aanpassen van het ventilatiesysteem
  • Vervangen van de ventilator door een ventilator met grotere capaciteit
  • Het aanpassen van de regeling zoals het toepassen van vraag gestuurde ventilatie

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken is het onderzoeksteam voornemens om de metingen tijdens vakantieperiodes, weekenden en eventueel in de nacht uit te voeren. Het is de bedoeling dat er in totaal in 10-15 verschillende klaslokalen met verschillende ventilatiesystemen metingen worden uitgevoerd.

Heb je plannen om medio 2023 het ventilatiesysteem aan te passen en wil je participeren in het onderzoek CLAIRE? Laat het dan weten via het volgende email adres: Roberto.traversari@tno.nl