Regeling Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting open
De regeling vanuit OCW voor de uitvoering van de eerste tranche van het Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting is vandaag, 19 december 2024, gepubliceerd. Vanaf 1 mei tot en met 30 juni 2025 kunnen schoolbesturen een subsidieaanvraag indienen voor deelname aan een van de leerlabs van het innovatieprogramma.
Er is in de eerste tranche ruimte voor maximaal 28 bouwprojecten, verdeeld over drie verschillende leerlabs. In deze leerlabs werken diverse partijen samen aan een specifieke innovatievraag over onderwijshuisvesting. De opgedane kennis en bewezen effectieve innovaties komen voor iedereen beschikbaar.
Financiële bijdrage
Via de regeling ontvangen aan het innovatieprogramma deelnemende bouwprojecten een financiële bijdrage voor bouw- en innovatieactiviteiten die niet binnen reguliere bekostiging van de gemeente vallen. De bijdrage voorziet in een groot deel van de hogere prestatie-eisen rondom duurzaamheid, een gezond binnenklimaat, (onderwijs)adaptiviteit en inclusie. De aanvraagperiode voor deelname start 1 mei 2025. Na de zomer volgt de beschikking. Aanvragers die voldoen aan de voorwaarden en worden ingeloot, starten met de leerlabs in het najaar van 2025.
Timon Verheule (directeur OVO, ministerie OCW)
"We weten uit onderzoek dat kwalitatief goede schoolgebouwen zorgen voor betere leerprestaties en lager ziekteverzuim. Daarin is plek voor elke leerling en het biedt een gezonde omgeving waar leerlingen en onderwijspersoneel zich thuis voelen. Samen met scholen, gemeenten en onze samenwerkingspartners gaan we aan de slag met innovaties en bouwen we aan de schoolgebouwen van de toekomst.”
Freddy Weima (voorzitter PO-Raad)
"Goede schoolgebouwen dragen bij aan de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van leerlingen en medewerkers. Met deze regeling kunnen we samen met gemeenten en andere partners werken aan toekomstbestendige leeromgevingen die recht doen aan de onderwijsvisie van scholen. Dit programma geeft scholen de kans om concrete stappen te zetten richting betere onderwijshuisvesting en tegelijkertijd te experimenteren met oplossingen die breed toepasbaar zijn.”
Willemien Treurniet (Wethouder Middelburg en Commissielid Zorg, Jeugd en Onderwijs VNG)
"Het Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting biedt gemeenten de tools en ondersteuning om zich goed voor te bereiden op de toekomst van schoolgebouwen: gezond, duurzaam en inclusief. Daarnaast helpt het programma om de huisvestingsopgave beter in kaart te brengen en inzicht te bieden in de kosten van onderwijshuisvesting, zodat gemeenten beter zijn voorbereid op onze toekomstige onderwijshuisvestingsopgave."
Henk Hagoort (voorzitter VO-raad)
"De vele verouderde, ongezonde schoolgebouwen zijn een land als Nederland onwaardig. Met dit innovatieprogramma zorgen we ervoor dat zodra er vanuit de overheid een passende bekostiging komt, we snel en slim de bouwopgave kunnen realiseren. Gebruik makend van de lessen die we in het innovatieprogramma leren. Onze medewerkers en leerlingen verdienen een omgeving die gezond is en de toekomst van ons land weergeeft.”