Afbeelding bij artikel
dinsdag 17 december 2024
Body tekst

Samen bouwen aan betere scholen!

We zijn van start! Met het Programma Onderwijshuisvesting (POHV), een initiatief van OCW, PO-Raad, VO-raad en VNG, hebben we afgelopen jaar de fundering gelegd voor de ontwikkeling van een integrale aanpak. Bij de eerste projecten dragen we al bij aan de benodigde kwaliteitsslag en er zijn tools en standaarden in ontwikkeling die vanaf 2025 en verder voor het hele werkveld beschikbaar komen. 

Terugblik 2024 Programma Onderwijshuisvesting | December 2024

Daarmee hebben we een goede eerste slag geslagen in de realisatie van de ambitie dat in 2050 alle schoolgebouwen in Nederland een prettig en gezond binnenklimaat hebben en geschikt zijn voor modern en inclusief onderwijs, circulair gebouwd, modulair, (onderwijs)adaptief, minstens energieneutraal en betaalbaar in de exploitatiefase. Wat we bereikt hebben zie je in één oogopslag in deze infographic.
 


Open infographic

In co-creatie voorbereiden op verbetering 
Met het ontwikkelen van een integrale aanpak bereiden we voor op de versnelling en kwalitatieve verbetering van de (verouderde) huisvestingsvoorraad. Dat doen we met én voor de sectoren, vanuit co-creatie en validatie en door het bieden van praktische ondersteuning. Zo bouwen we samen sneller en kostenefficiënter, betere scholen en werken we toe naar de stip op de horizon: toekomstbestendige schoolgebouwen in 2050. 
 
Impact en draagvlak 
Voor meer impact en landelijk draagvlak zijn we in 2024 gestart met inzetten van bestaande expertise vanuit de sector en andere stakeholders. Die inzet draagt bovendien blijvend bij aan de kwaliteit van het programma. Een korte selectie van hoe we dat doen: 

  • Feedback ophalen uit de praktijk vanuit de klankbordgroep onderwijs & gemeenten. De klankbordgroep bestaat uit een goede afspiegeling van de sector. De 16 leden zijn op voordracht van de sectorraden VNG geselecteerd. Zij denken mee over de koers van het programma, de tools en producten die ontwikkeld worden en de ondersteuning die nodig is.  
  • Gekaderde inzet adviesmarkt: 
    Samen met adviesbureaus testen we in de praktijk producten en tools van het POHV bij al lopende projecten. Hierdoor kunnen we optimaal gebruik maken van de bestaande kennis en expertise. 
  • Regelmatig informeren we de inmiddels 440 deelnemers van Community of Practice over de ontwikkelingen van het POHV en nodigen we uit voor bijeenkomsten. In 2024 waren dat 9 regiobijeenkomsten, met in totaal zo’n 600 aanwezigen.  

Vooruitblik 2025: we pakken door! 
Komend jaar gaan we door met wat we dit jaar zijn gestart en gaan we vol aan de slag om bij projecten in de praktijk stappen te zetten naar toekomstbestendige onderwijshuisvesting.  

Ook in 2025 is het expertteam volop beschikbaar voor ondersteuning in de praktijk. Wil je meer weten over het Programma Onderwijshuisvesting? Houdt dan onze website in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief