Architectenselectie

Hoe selecteert u een architect? Hoe zet u een selectieprocedure op selectieprocedure en welke hulpmiddelen zijn daarvoor ontwikkeld?

Aanbestedingsprocedures voor architectendiensten zijn vaak kostbaar, inefficiënt en niet transparant. Daarom hebben de BNA (Bond Nederlandse Architecten) de NLPB (Brancheorganisatie van Projectmanagementbureaus voor Ruimtelijke Projecten) en Architectuur Lokaal het manifest 'Beter Aanbesteden' opgesteld. Hierin staan een reeks handige tips per fase (algemeen, selectiefase, gunningsfase) voor wie op het punt staat een architectendienst aan te besteden.

Enkele tips:

  • Beschrijf de opdracht duidelijk. Minimaal: ruimtelijke, functionele en technische ambities, in combinatie met het beschikbaar budget. Zo kunnen gegadigden goed beoordelen of de opgave past bij het bureau.
  • Maak vooraf duidelijk waartoe de procedure dient. Wil je een ontwerp of plan kiezen, of een partner selecteren? En draait het om kwaliteit of om de laagste prijs?
  • Naast vakmanschap zijn factoren als de persoonlijke klik en communicatieve vaardigheden van groot belang. Het is verstandig deze te benoemen in de procedure.

De complete reeks met tips is hiernaast te bekijken in het Manifest.

Bron: Architectuur Lokaal (2012).

Gerelateerd