Warenwetregeling kinderbedden en -boxen

Wat zijn de eisen voor kinderbedden en -boxen in de kinderopvang? Dat vindt u in de Warenwetregeling. Let op: vanaf 1 januari 2016 moeten alle bedden en boxen aan deze eisen voldoen. Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen over de aanvullende eisen met betrekking tot het gebruik van kinderbedden en -boxen in de kinderopvang. Het volledige overzicht - opgesteld voor de Voedsel en Warenautoriteit - vindt u in de bijlage hiernaast.

Wat houden de aanvullende eisen in?
De aanvullende eisen zijn speciaal ontwikkeld voor kinderbedden en –boxen die in de kinderopvang gebruikt worden en zijn bestemd voor fabrikanten en leveranciers. De aanvullingen bestaan uit:

 • strengere eisen om beknelling tegen te gaan
 • het plaatsen van bijvoorbeeld een dakje of een andere beveiliging om vallen uit het bovenste bed te voorkomen
 • strengere eisen aan sluiten en vergrendelen van de producten
 • product wordt getest op sterkte
 • fabrikant is verplicht te voldoen aan de ergonomische eisen
   

Ben ik verplicht mijn huidige bedden te vervangen en nieuwe bedden te kopen?
Nee, op dit moment niet. Er is een overgangstermijn tot 1 januari 2016, daarna moeten alle bedden en boxen aan de Warenwetregeling voldoen. Wel dient u op basis van de Wet Kinderopvang na te gaan of uw huidige bedden of boxen geen ernstige gevaren op kunnen leveren. Als u constateert dat uw producten niet voldoen aan de ergonomische eisen en/of als ze ernstig gevaar voor het kind opleveren dan moet u het bed- of de box niet meer gebruiken. De belangrijkste eisen zijn:

 • zorg ervoor dat er geen openingen aanwezig zijn groter dan 65 mm
 • zorg ervoor dat de producten niet kapot zijn
 • leg geen kinderen die kunnen staan in het bovenste bed als dat niet voorzien is van een dakje of andere afscherming
   

Waar moet ik op letten als ik nieuwe bedden of boxen koop?
Vraag aan de leverancier het bewijs dat de bedden of boxen voldoen aan de aanvullende eisen voor de kinderopvang. 

Wat gebeurt er als een nieuw kinderbed niet veilig blijkt te zijn?
De fabrikant is verplicht ernstige gevaren van het product te melden bij de nVWA, de gebruikers op de hoogte te stellen en het product terug te halen. Uiteraard alleen als het gevaar bij de verkoop al aanwezig was. Als het gevaar ontstaan is doordat het product slecht is onderhouden of er door een derde partij aan geknutseld is, dan kan de fabrikant daar niet verantwoordelijk voor worden gehouden.  

Wat is de verplichting van de ondernemer in de kinderopvang?
In de kinderopvang staan veel bedden en boxen. Ondernemers in de kinderopvang zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en het veilige gebruik van kinderbedden en –boxen. Ondernemers moeten hier binnen de risico-inventarisatie die op grond van de Wet kinderopvang verplicht is, aandacht aan besteden. Na 1 januari 2016 gelden ook de verplichtingen uit de Warenwet. 

Klik hier voor het volledige overzicht van veelgestelde vragen.

Bron: VWA, 2015

 

Gerelateerd