Uitwaaieren over CBS De Kameleon

De enige basisschool in de kern Heenweg bij ’s-Gravenzande is getransformeerd tot brede school met een buurtfunctie voor vijf organisaties. Bij de oplevering van de aanpassing in 2012 zijn dat primair onderwijs, kinderopvang, bibliotheek, ouderen- en een welzijnsorganisatie. Het gebouw uit 1957 is zo verbouwd dat het kan reageren op het dubbelgebruik. Met flexibele wanden, kasten en schuifdeuren is het gebruik aanpasbaar aan de verschillende groepen, zowel wat sfeer betreft als functie. Wat betekent de 'schoolschakelaar' voor voor de gebruikers? 

In CBS De Kameleon wisselen voorzieningen en lokalen elkaar af. Gedurende het gebruik veranderen de ruimtes daarnaast van sfeer. Voor de opvang is een huiselijke sfeer gewenst en dan kunnen de kasten in het atelier worden geopend in BSO-stand, waarna rode kleuren domineren. Indien de kasten zijn geopend in de schoolstand, is groen overheersend. En voor oudere gebruikers bij avondcursussen bijvoorbeeld zijn de kasten in een wat zakelijke neutrale witte stand in gebruik. Deze ‘schoolschakelaar’ is ontworpen met in het achterhoofd deze ook elders toe te passen. 

Nieuwsgierig hoe de verschillende gebruikers CBS De Kameleon benutten? In de Scholenbouwatlas vindt u meer informatie over deze inspirerende verbouwopgave.

Ga naar Scholenbouwatlas

Foto's
  • CBS De Kameleon - gevel
Gerelateerd