Afbeelding bij artikel
donderdag 18 juni 2020
Body tekst

Positieve reacties tijdens startbijeenkomst van Scholen op Koers naar 2030

Afgelopen maandag vond in de Raadszaal van Gemeente Westerkwartier in Zuidhorn een startbijeenkomst Scholen op Koers naar 2030 plaats. Onder andere Wethouder Hielke Westra en Wethouder Elly Pastoor, beleidsambtenaren en schoolbesturen uit de gemeenten Westerkwartier en Noordenveld, waren daarbij aanwezig. De verduurzamingsopgave van de schoolgebouwen staat er hoog op de prioriteitenlijst. En dat is mooi want het Klimaatakkoord kent een grote ambitie. Het was ook de eerste 'live' bijeenkomst vanuit het programma Scholen op Koers naar 2030 sinds de coronamaatregelen.

Primeur dashboard verduurzaming onderwijsvastgoed

Gemeenten Westerkwartier en Noordenveld hadden deze middag de primeur en kregen tijdens de presentatie de dashboards te zien voor verduurzaming van het onderwijsvastgoed. Deze dashboards maken op een beeldende manier direct de lokale verduurzamingsopgave van het onderwijsvastgoed duidelijk op gemeente- en schoolbestuur niveau. Naast de presentatie, waarbij wordt ingegaan op de lokale verduurzamingsopgave en de verschillende stappen, is er tijdens de bijeenkomst veel ruimte voor interactie. Met daarbij het spoorboekje als hulpmiddel wordt ook duidelijk dat het gaat om een brede opgave.

Wilma Drenth, Stichting Quadraten:

"De verduurzamingsopgave: Het raakt meer dan alleen de stenen. Denk aan bijvoorbeeld aan ontwikkelingen IKC en denominaties. Het is een onderdeel van het gehele vraagstuk. Mooi dat dit ook aan bod komt."

Koersdocument

Als vervolg op deze bijeenkomst wordt er een koersdocument opgesteld en kan er nog aanvullende individuele begeleiding zijn. "Ik vind de aftrap heel waardevol en zou graag hulp krijgen op schoolbestuur niveau" aldus Jan Thalen, gemeente Westerkwartier. Vanuit het team Scholen op Koers naar 2030 kijken we terug op een geslaagde bijeenkomst. "De locatie was zeer geschikt en er was een goede interactie met de aanwezigen. Wij zijn blij dat we ze inzicht hebben kunnen geven en een stap verder op weg hebben kunnen helpen” aldus Wim Lengkeek van Ruimte-OK.

Han Sijbring, Openbaar Primair Onderwijs Noordenveld:

"Ik neem veel informatie mee richting het gemeentehuis. Wij zijn nu met een nieuw IHP bezig.”

Wim Lengkeek met Wethouder Hielke Westra en Wethouder Elly Pastoor.

Wij houden rekening met de coronavirus veiligheidsrichtlijnen. De locatie die in afstemming is gekozen is hier vanzelfsprekend op ingericht zodat we zonder problemen de 1,5 meter regel kunnen toepassen.